Karcag

Karcag Zádor-híd
Karcag Zádor-híd
Karcag látnivalói közül mindenképp érdemes megemlíteni a Györffy István Nagykun Múzeumot ( Kálvin u. 4. ) , mely a híres néprajztudós nevét viseli. A város ma is híres fazekasságáról, e mesterségnek állít emléket a Kántor Sándor Fazekasház ( Erkel Ferenc u. 1. ) . A városnézésből ne hagyjuk ki a Kövesdarálót ( Kerekes István u. ) és az Orvos- és Patikatörténeti kiállítást ( Széchenyi sgt. 45. ) . Ez utóbbi százéves berendezésével igazi kuriózumnak számít, megtekintéséhez a Múzeumban előzetes bejelentkezés szükséges. A Nagykun Látogatóközpont ( Táncsics krt. 46. ) Karcagi vert csipkék és kunhímzések című kiállításával várja az érdeklődőket. Gyönyörű ikonosztázú a Görögkeleti Templom ( Horváth Ferenc u. 2. ) .
Talán kevesen tudják, de ebben az évben ( 2013 - ban ) lett Hungaricum a Karcagi birkapörkölt! Nyugodtan mondhatjuk: nem véletlenül van benne Karcag város címerében is a bárány! 
Számos szabadidős tevékenységre is lehetőség van, ha a pihenni vágyók inkább az ökoturizmust részesítik előnyben. Karcagon a Szélmalom ( Vágóhíd u. 22. ) a Hortobágyi Nemzeti Park déli fogadókapuja. Továbbmenve, a város határában található a szárazon álló ötlyukú Zádor - híd, amely nagyon hasonlít a hortobágyi Kilenclyukú hídhoz.
Aki ideérkezik üdülni, nem biztos, hogy tudja: eredetileg a karcagi híd is kilenclyukú volt, ám egy áradás elvitte a híd két szélét, s így ötlyukú maradt. A folyószabályozások óta pedig szárazon áll a pusztában. A 4. számú főút mellett a Kun emlékhely várja az érdeklődőket, amely a kunok betelepülésének állít emléket.
Kevesen tudják, de Karcagon a hajdúszoboszlói gyógyvízhez hasonló összetételű gyógyvíz van, amely kiválóan alkalmas mozgásszervi megbetegedések kezelésére, nőgyógyászati panaszok enyhítésére és egyes bőrbetegségek gyógyítására. Az Akácliget elnevezésű Strandfürdő teljes egészében megújult és 2013. június 21-én adták át a fürdőzni vágyó vendégeknek. A fejlesztésnek köszönhetően fedett verseny úszómedence, kétterű termálmedence, tanmedence és szabadtéri ikergyógymedence mellett wellness részleg is megtalálható pezsgőfürdővel, szoláriummal és kétfajta szaunával. A szabadtéri gyógymedencébe élményelemeket is építettek: nyakzuhanyt, hát- és derékmasszázst és dögönyözőt. A fürdő szomszédságában van kempingezési lehetőség és faházak, hétvégenként pedig zenés programokkal várják a pihenni vágyókat.
Karcagon a Főtéren ( Kossuth tér 4. ) lévő általános iskolai épület egykoron az Arany Bárány Szálló volt ( hasonlatosan a debreceni Arany Bika Szállóhoz ), és arról nevezetes, hogy Kossuth Lajos is járt benne. A Főtéren továbbsétálva található a gyönyörű Angyalos Kút.

Nyaranta szombatonként igazi kikapcsolódást nyújt a "Főtéri Muzsika", amelyen zenekarok, tánccsoportok lépnek fel a sétálóutca végén a filagóriában.
A Morgó Csárda a hajdani betyárvilágot idézi. Úgy tartják, a Csárda pincéjének alagútja volt Rózsa Sándor egyik menekülő útvonala.
Nemrég nyílt a Nagykun Látogató Központ udvarán a kistermelői piac és kézművesvásár, amely kéthetente péntek délutánonként várja a vásárlókat. A számos portéka ( még birkapörkölt is kapható! ) mellett akár le is ülhetünk, beszélgethetünk és igen hangulatos, kellemes délutánt tölthetünk el itt.