Hortobágy

A hortobágyi Kilenclyukú híd
A hortobágyi Kilenclyukú híd
A Hortobágy, vagy ahogyan korábban, főleg a XX. század első felében nevezték, a Nagy - Hortobágy - puszta, sajátos földrajzi tájegység. A Hajdúság peremétől a Tiszáig terjed, szikes - füves pusztaság. A magyar föld legtágasabb legelőterülete, amely a magyarság egyik jellemző ősfoglalkozását, az állattenyésztést annak számos régi vonásával századokon át megőrizte. A Hortobágy - puszta legnagyobb része a debreceni határhoz tartozott, de ettől jóval kiterjedtebb: nyugaton átnyúlik a szomszédos Jász - Nagykun - Szolnok megye területére is. Az itt folyó állattartás nélkülözhetetlen szerepet játszott Debrecen város gazdálkodásában és a cívisgazdák gyarapodásában. Természeti értékeinek, növény- és állatvilágának megőrzése érdekében 1973. január 1 - jén hazánkban elsőként nemzeti parkká nyilvánították. Az ENSZ 1979 - ben a Nemzeti Park területét bioszféra - rezervátummá minősítette.
Hortobágy látnivalói:
  • " Kilenclyukú" híd - hazánk leghosszabb kőhídja, melyet Povolny Ferenc tervei alapján 1827 és 1833 között építettek. Ez Hortobágy szimbóluma.
  • A híd lábánál találjuk a Hortobágyi Csárdát, mely már közel 300 éve fogadja a vendégeket, berendezésével és kínálatával őrizve a hagyományokat.
  • A Hortobágyi Csárdával szemben, az út másik oldalán található a Pásztormúzeum, melyet egy XVIII. századi szekérállásból alakítottak ki 1965 - ben. A pásztorélet tárgyi emlékeivel, különleges szekérgyűjteménnyel és a népművészet alkotásaival ismerkedhet meg az idelátogató.
  • A Körszín a Pásztormúzeum szomszédságában található, mely a Hortobágyi Nemzeti Park értékeit, az itt élő népművészek remekeit mutatja be.
  • Hortobágyi Galéria - festmények, szobrok az Alföld és a puszta ihletésében.
  • Mátai Ménes: A Pásztormúzeumtól a vasútállomás irányába indulva juthatunk el Mátára, a Lovasfaluba. A vasútállomástól gyalogösvény vezet a Lovasfalu bejáratához, közben gyaloghídon átkelünk a Hortobágy folyón. A Lovasfalu bejáratától indul a szekértúra, pusztakocsikázás, így természetes környezetükben figyelhetjük meg a nóniusz ménest és a magyar szürke gulyát. A Lovasfaluban színes programokkal ( lovasbemutató, szekerezés, ménes megtekintése ) várják a vállalkozó kedvű vendégeket. A Nemzeti Park területére autóval, autóbusszal belépni tilos!
  • A Hortobágyi Vadaspark az ősi puszta állatvilágát mutatja be. Kizárolag a Nemzeti Park járművével ( omnibusszal ) közelíthető meg, mely a Pásztormúzeum elől indul.
  • Hortobágy - Halastavi Kisvasút: A kisvasútból az itt fészkelő és átvonuló madárvilágot csodálhatjuk meg.
  • Hortobágy határában láthatjuk a Tankcsata Emlékművet.
  • Hortobágy - Halstó vasútállomás közelében, a 33 - as út mentén található a Halastavi Bemutatóház, mely a Hortobágy vízi világának titkaiba vezeti be a látogatót. 
    A Tiszacsege felé vezető út jobb oldalán tűnik elénk a Kishortobágyi Csárda. A Csárda épülete provinciális barokk stílusú, melyet a XVIII. - XIX. század fordulóján építettek. Ennek közelében működik a Hortobágyi Nemzeti Park Darassapusztai kiállítása, mely az erdők élővilágába enged betekintést.
Vásárok:
A Hortobágyi Hídi Vásár évente kerül megrendezésre a debreceni Virágkarnevállal egy időpontban: augusztus 19 - 20 - án. A vásáron hortobágyi dísztárgyakat, csikóbőrös kulacsot, csikós ostort és egyéb vásári árukat kínálnak az eladók.
A Hortobágyi Nemzetközi Lovasnapokat minden év júliusának első hétvégéjén rendezik meg.