Magyarország gyógyvizei

Hévíz
Hévíz
A gyógyvizeket a bennük lévő oldott anyagok teszik értékessé, gyógyászati alkalmazásuk fürdőkúraként ( balneoterápia ) és ivókúraként valósulhat meg. Magyarországon a fürdőkultúra kialakulása igen nagy múltra tekint vissza: már a Római Birodalom idején megalapult Aquincum, a híres óbudai fürdőhely. Később, a török hódoltság idején virágzott fel ismét a gyógyfürdők kultusza.
A fürdőzésnek amellett, hogy megnyugtat és ellazít, gyógyhatása is van a benne oldott anyagoknak köszönhetően. Ezek az anyagok határozzák meg, hogy milyen gyógyászati céllal alkalmazhatók a gyógyvizek.
 
 Sós fürdők
Értékét a benne oldott só adja, mely izomlazító és gyulladásgátló, szárítja a bőrt és hámlasztó hatású. Ideális reumatikus eredetű gyulladások kezelésére, pikkelysömörre, krónikus nőgyógyászati gyulladások kezelésére és a pattanásos bőrre is.
Hazánkban megtalálható: Pl. Sárvár ( kristály formájában is ), Eger, Igal, Karcag
 Szénsavas fürdők
A szénsavas fürdők serkentik a vérkeringést, ezáltal pár perc alatt a bőr kipirosodását okozzák és növelik a hőérzetét. Gyorsítják a sebgyógyulást és kedvező hatással vannak a vérnyomásra is. Ehhez elegendő húsz perces fürdőzés jól szellőző helységben és 10-15 ismétlés szükséges a kúrához. Jótékony hatással van a mozgásszervi betegségekre, a keringési zavarokra, de nem ajánlott bőrbetegségekben, bőrsérüléseknél és nehézlégzés esetén.
Lelőhelyek: Pl. Balatonfüred, Mátraderecske, Kékkút, Csopak, Bükkszék, Erdély
 Kénes fürdők
A kénes fürdő a legerősebb ingerfürdő a benne található kén-hidrogénnek köszönhetően. A gyógyvízben jelenlévő kén beépül az ízületi porcokba, amely azért nagyon hasznos, mert ízületi gyulladások során csökken a porc kéntartalma. Húsz perces fürdőzés már jótékonyan fejti ki hatását mozgásszervi gyulladásokban, pikkelysömörben, bőrgyulladásokban és nőgyógyászati gyulladásokban.
Magyarországon megtalálható: Pl. Mezőkövesd, Harkány
 Jódos fürdők 
A hatóanyag kb. 30 % -a a levegőből szívódik fel fürdés közben, s már 15 perces fürdőzés érezteti hatását. Elsősorban mozgásszervi betegségekre, magas vérnyomás - betegségre és nőgyógyászati bántalmakra jó.
Lelőhelyek: Pl. Cserkeszőlő, Hajdúszoboszló, Sóshartyán, Berekfürdő
Rádiumos fürdő
A rádium-tartalmú fürdő fájdalomcsillapító és idegrendszert nyugtató hatással rendelkezik. Ezen kívül serkenti a sejtregenerálódást és az anyagcserét. A hatóanyag a bőr szarurétegében rakódik le. 15 - 40 perces fürdőzés ajánlott naponta max. kétszer, ez jótékonyan hat a reumás fájdalmakra és a magas vérnyomásra is.
Hazánkban megtalálható: Hévíz
A hévízi tó egy tőzegmedrű tó, a gyógyforrás a tőzegből tör fel a felszínre és kioldja belőle az értékes vegyületeket. Nem csupán a gyógyvíz, hanem a gyógyiszapos pakolás is igen értékes összetevője a kúrának.
  Kálcium - magnézium - hidrogénkarbonátos fürdők 
Ezek a fürdők gyulladáscsökkentő hatásúak és jótékony hatással vannak a csontritkulásra.
Lelőhelyek: Pl. Szeged, Lukács - fürdő, Császár - fürdő
  Ivókúrák
Ivókúrára alkalmazhatók azon gyógyvizek és természetes ásványvizek, amelyek elismert, emberi fogyasztásra alkalmas, eredendően szennyezésmentes vizek. Ezek a vizek a felszín alól törnek fel forrásként vagy mesterséges kútból származnak, ásványi anyagban és nyomelemekben gazdagok. Az összetétel jellemző az adott vízre, ez határozza meg a gyógyászatilag előnyös hatásait és különbözteti meg a közönséges ivóvíztől.
Hazánkban található vizek:
  • Gyomorsavtúltengésre alkalmazhatók az alkalikus vizek Pl. Bükkszék
  • Savanyú vizek fogyaszthatók kevés gyomorsav esetén Pl. Csopak, Kékkút, Moha Ágnes - forrás
  • Szulfáttartalmú vizek nagyon jók emésztési zavarokra Pl. Nagyigmánd
Ivókúraként általánosságban napi kb. 2 deciliter ( kb. egy pohár ) víz javasolt, 3 - 4 héten keresztül. Az alkalmazás előtt mindenképpen érdeklődjön szakembertől ( orvos, gyógyszerész ), mert nem mindenkinek javasolt!