Parád

Parád gyógyvíz
Parád-Szent István csevice kút
Parád a Tarna - patak völgyében fekvő település, hozzátartozik Parádfürdő és Parádóhuta is. A levegő rendkívül tiszta, páratartalma magas, pormentes. Parádon többféle gyógyvíz is megtalálható:
Az egyik a Szent István kútból származó vasas-timsós gyógyvíz, amely fürdőkúraként használatos. Már Mária Terézia korában is ismerték jótékony hatását. Különösen alkalmas nőgyógyászati problémák enyhítésére. A Parádon lévő kórházban, ahol a gyógyvizet terápiás céllal alkalmazzák, mozgásszervi, krónikus belgyógyászati és gasztroenterológiai, és oszteoporózisban szenvedő betegeket fogadnak.
A Csevice I. forrásból tör fel a Parádi Kénes gyógyvíz. Csökkenti a puffadást és emésztést elősegítő hatása van. Ivókúraként ajánlatos. Ha valaki alkohol fogyasztása után issza, csökkenti a másnaposság érzését. A Csevice II. forrásból származik a Parádi Ásványvíz, amely rendkívül értékes, igen jó szomjoltó. Nátrium - kalcium - hidrogén - karbonátot tartalmaz. A források vizét, annak értékességét az állatok fedezték fel annak idején, mert szívesebben jártak ide inni, mint a környező patakok vizéhez.
Parádóhutánál, a Clarissa - forrásból tör fel a vasas - lítiumos gyógyvíz, amely vastartalmának köszönhetően vérszegénységre, kimerültségre és ideggyengeségre jó. Ez egyfajta szénsavas, savanyú víz, ezáltal serkenti a vérkeringést és növeli a testhőmérsékletet.
Érdekességként megemlítem, hogy az Ilona - völgyben található a Rákóczi - fa. A tölgyfa törzsének átmérője hatalmas, mindenképpen érdemes megcsodálni. Csakúgy, mint az Ásványvíz - gyűjteményt, mely 1987. óta van a településen.