Mátraderecske

Mátraderecske-Mofetta
Mátraderecske-Mofetta
Mátraderecske a Mátra északi részén fekvő település. Itt található a Kincses Strandfürdő, melyben 2 medence: egy strand - és egy termálvizes medence várja az ide látogatókat. A gyógyvíz magas szénsav - tartalmú, ezenkívül kalcium - magnézium - hidrogén - karbonát - tartalma révén fejti ki hatását. Kiválóan alkalmas reumatológiai és ízületi problémák enyhítésére.
Fontos megemlíteni, hogy Mátraderecskén találjuk a Magyarországon egyedülálló szén - dioxid gyógygázfürdőt, más néven mofettát. A nagy szén - dioxid - tartalmú gyógyhatású gáz vulkáni utóműködés eredményeként, kb. 1000 méter mélyről áramlik fel. A gázban szén - dioxidon kívül radon is van, viszont az erdélyi mofettákkal ellentétben nincs benne kén. Így gyógyászati felhasználása nem reumatikus bántalmakra történik, hanem érszűkületre és érbetegségekre. Értágító hatása alkalmazható visszér - és nyirokér betegségekben, keringési zavarokban, nőgyógyászati kórképekben. A vérnyomást csökkenti, az ellenálló képességet növeli. Tilos viszont a kezelés terhesség és menstruáció alatt!
A mofettát úgy képzeljük el, hogy egy medencében a levegőnél nehezebb szén - dioxid van víz helyett. A veszélyszint jelölve van és szakképzett személyzet felügyeli a gázfürdőt. A kezelésekre  jelentkezési lapot kell kitölteni. Fontos megemlíteni, hogy a  mofetta - kezelésekre a TB 85 % - os támogatást nyújthat. Be kell mutatni a zárójelentéseket, laborvizsgálatot és EKG - t. Ezekből megállapítják, hogy van - e bármiféle ellenjavallat.. A kúra 15 napig tart. Az első napon 15 percig, ezt követően 25 percig kell derékig lenni a gyógygázban. A gáz kedvező hatással bír ezen kívül fekélyekre és a cukorbetegséggel vele járó érszűkületekre is.